onsdag den 4. februar 2015

Genstandsanalyse af en "ting"

  • Form
  • Funktion
  • Materialer
  • Udtryk
  • Proces
Jeg har valgt bambusdamperen.
Den er håndlavet og anvendes til at dampe forskellige råvarer i, og anvendes primært i det asiatiske køkken.
Bambusdamperen udføres i forskellige størrelser, men min er ca. 20 cm i diameter, en fin størrelse til at lave mad til én til to personer i. Den er udformet som en cylinder der består af tre dele. De to nederste dele er riste, som maden lægges i, den øverste er et låg.
Damperen stilles i en pande med lidt vand i bunden, og dampen vandrer op igennem ristene så maden bliver dampet.
Ristene er skåret ud i bambus og skålen er udført i bambusfinér som er formet som ringe og samlet dels med syninger i bambus, dels med små bambusnitter. Låget er i flettet bambus.
Den har karakter af en brugsgenstand, men man ser også at der er æstetiske overvejelser forbundet med at lave den, da mønstrene i ristene, samlingerne og flettet på låget kan varieres og ofte er udført smukt.
Her kan man se hvordan skålen er syet sammen, hver del består af to stykkerfinér. På låget kan man ane hvordan der udover syningen også er sat nitter i.
Her ses risten der er skåret og låget der er flettet

Ingen kommentarer:

Send en kommentar